Lempäälässä, Tampereen kupeessa toimiva Axbella Oy on rakennusten pohjatöiden tekoon erikoistunut yritys. Yritys urakoi pääasiallisesti kerros- ja rivitalojen sekä teollisuus- ja kaupan alan rakennusten pohjatöitä suurille rakennusliikkeille.

Axbella toteuttaa urakat useimmiten ”avaimet käteen”- periaatteella, mikä tarkoittaa kokonaisuuden läpiviennin aina louhinnasta vihertöihin asti.

Yrityksen asiakaskuntaa ovat myös kunnat, seurakunnat, kiinteistöosakeyhtiöt ja jossain määrin yksityisasiakkaat ympäri Pirkanmaan.

Yhdyskuntatekniikkaan erikoistuneen rakennusinsinööri Tero Yli-Hietasen 2000-luvun alussa perustama Axbella työllistää parikymmentä vakinaista henkilöä ja tukun aliurakoitsijoita tarpeen mukaan.

Kalusto kunnossa

Kävimme jututtamassa Axbellassa työnjohtajana toimivaa Antti Hongistoa ja kyselimme hiukan heidän kalustostaan.

Axbellalla on viitisentoista tela-alustaista kaivukonetta, puolenkymmentä pyöräkuormainta, minikaivureita, dumppereita ja tukku erilaisia kuorma-autoja. Yritys on tunnettu hyvästä, siististä ja toimivasta kalustostaan ja ennen kaikkea niiden osaavista käyttäjistä. 1980-luvulta saakka maanrakennusalalla toiminut maatalon poika Hongisto on selvästi ylpeä edustamansa yrityksen toiminnasta. Miehellä itsellään vierähti alun toistakymmentä vuotta pääkaupunkiseudulla, mutta vuonna 2008 hän palasi kotikonnuilleen Sastamalaan ja aloitti työt Axbellan palveluksessa.

– Minä hoidan talossa käytännön pyörityksen, eli vastaan siitä missä miehet ja koneet milloinkin työskentelevät, hän valaisee tehtäväänsä. – Koneemme ovat huippuvarusteltuja kauhanpyörittäjineen ja 3D-mittalaitteineen. – Varustelua tärkeämpää on tietysti se, että henkilöstömme on motivoitunutta uusien järjestelmien oppimiseen sekä niiden aktiiviseen käyttämiseen. – Meillä on todella hyvä porukka kasassa ja he kaikki ovat ammattimiehiä isolla A:lla, Hongisto sanoo.

Ei telastoremontteja mutavellissä

Axbella Oy:n hienossa, tilavassa korjaamossa häärivä Janne Riskilä tuntee kaivukoneet ja niiden toiminnan kuin omat taskunsa. – Onhan näillä tullut työskenneltyä ja niitä ruuvattua melko lailla, Riskilä toteaa vaatimattomasti. – Mutta se on varma, että telastoremontit työmaaolosuhteissa ovat nyt historiaa.

Riskilä on laputtanut, hitsannut, palellut ja hikoillut ketjujen kimpussa niin syksyn kurakelillä kuin talvi pakkasessa. – Aika, mikä telaketjun laputukseen kenttäolosuhteissa menee, on niin iso, että ei siinä ole mitään järkeä, mies miettii. JH-Centerissä on kunnon linjasto kaikenlaisiin telaketjutöihin ja osaavat ukot, niin miksi ihmeessä joku vielä konttaisi taivasalla tekemässä niitä. Tulee huomattavasti edullisemmaksi teettää työ heillä ja tietää, että kaikki on tehty viimeisen päälle. – Minä ehdin siinä välissä huoltaa koneen muilta osin kuntoon, kun JH-Centerin miehet laputtavat ketjut, Riskilä sanoo. – Näin kone ei seiso turhaan hallilla, vaan on mahdollisimman paljon työmaalla.

– Useimmiten homma menee niin, että otamme täällä omalla hallilla ketjut pois ja viemme ne JH-Centeriin, Antti Hongisto kertoo. Siellä on nopea palvelu, huolellinen työjälki ja laadukkaat osat. – He ovat omistautuneita työlleen ja panostaneet nimenomaan laatuun. – On todella hienoa, että tuollainen täyden palvelun talo on olemassa.

– JH-Centeristä löytyvät tarvitsemamme rullat, laput ja ketjut aina hyllystä, oli konemerkkimme mikä tahansa, Hongisto kehaisee. – Ostamme heiltä myös kauhoihimme ITR-kynnet. Ne ovat osoittautuneet kestäviksi ja hyvin tasalaatuisiksi. Olemme kokeilleet sekä halvempia, että kalliimpia kynsiä, mutta ITR:ssä hinta ja laatu kohtaavat, mies tietää.

– Kun oma kulurakenne on kunnossa ja hankinnat tehdään järkevästi, on huomattavasti helpompaa pärjätä alati kiristyvässä kilpailussa, Antti Hongisto päättää.