Veljekset Turpeinen Ky:n lähes sadan erilaisen maanrakennuskoneen arsenaali syö kynsiä kuin teinipoika ensi treffeillään. Eteläisessä Kymenlaaksossa, Kotkan ja Haminan seudulla kynnet kuluvat.

Järeät, kolmen kuution PMC-kauhat syöttävät valtavien murskaimien kitoihin louhetta neljässä eri kohteessa. Kiviainesta tarvitaan
alueella paljon, sillä rakentaminen on lisääntynyt huomattavasti muutaman seesteisemmän vuoden jälkeen.

Mussalon sataman laajennus, Vaalimaalle rakennettava suuri ostoskeskus, Haminan uusi LNG- terminaali jonka tontti on vielä osaksi merta ja kaasuputken pinnoitustehdas suorastaan huutavat materiaalia. Veljekset Turpeisen henkilöstö tekee pitkää päivää neljän murskainlaitoksen ja niiden ympärilleen vaativien koneiden voimin, jotta louhetta saadaan riittävästi seutukunnan tarpeisiin.

Muiden maanrakennustöiden ohessa kiviainestuotannosta on kasvanut merkittävä osa Turpeisen toimintaa.

Yrityksen erikoisempia tehtäviä ovat rautamalmilaivojen tyhjäykset. Niitä tulee tasaiseen tahtiin Norjasta, koska kaasuputkitehdas tarvitsee painavaa materiaalia kaasuputken ympärille rakennettavan vaipan valmistukseen. Suurimmat laivalastit painavat 70.000 tonnia ja pienimmät noin puolet siitä. Laivoja ei tyhjätä ihan pienillä koneilla, sillä materiaalin paino on keskimäärin 3,8 tonnia / kuutiometri.

On testattu ja kokeiltu

Veljekset Turpeinen Ky:n toimitusjohtaja Jukka Turpeinen sanoo yrityksensä kokeilleen ja testanneen vuosien saatossa lähes kaikki mahdolliset kauhat ja kynnet. – JH-Centeristä on muodostunut vuosien varrella luottotoimittajamme. – Kyse ei ole pelkästään hyvistä tuotteista, vaan myös toimitusvarmuus ja nopeus ovat heidän tärkeimpiä valttejaan, mies toteaa.
– ITR- kauhan kynnet ovat osoittautuneet markkinoiden edullisimmiksi. Niiden hankintahinta ja kulutuksen kestävyys ovat kohdallaan. – Ostamme vuositasolla 600-700 erikokoista kynttä, eli niiden merkitys on taloudellisesti tärkeä, Turpeinen laskee. – Ja yksi tärkeä tekijä ITR-kynsissä on se, että ne teroittuvat itsestään hamaan loppuun saakka.
– Meillä on käytössämme kymmenkunta kolmen kuutiometrin PMC-kauhaa, joista osa on murskien syötössä. – Annamme JH-Centerille ehdotuksia tuotekehitykseen, jotta kauhat täyttäisivät toivomuksemme entistäkin paremmin ja aina niihin on vastattu heti. – Jos ehdotamme, että kauha vaatisi lisää kulutusta kestävää terästä määrättyyn kohtaan, niin seuraavassa kauhassa on toivomuksemme huomioitu.

Asenne ja varmuus ratkaisevat

– Vaikka puhumme kynsistä ja kauhoista, on minun pakko kertoa esimerkki JH-Centerin palvelun tasosta, Jukka Turpeinen heittää. – Meillä paukahti taannoin eräästä suuremman kokoluokan kaivukoneesta telaston johtopyörä rikki. Soitin illan suussa heille ja kerroin ongelman. Seuraavana aamuna kello 7.30. kuljetusliikkeen kaveri koputteli oveamme ja kysyi, että mihin voi johtopyörän pudottaa. – Kerron tämän siksi, että se on mielestäni parasta mahdollista asiakaspalvelua, Turpeinen kehuu.
– JH-Center on investoinut varastoonsa paljon pääomaa ja osaksi juuri siitä syystä olemme keskittäneet kaikki hankintamme heille. – Emme halua toimia tahojen kanssa, jotka myyvät ”eioota. Oma toimintamme on riippuvainen luotettavista kumppaneista.